Tropisch weer

Iedereen is inmiddels over de jetlag, de paarden zijn in training en tijdens de Horse Inspection zijn alle paarden fit-to-compete verklaard door de FEI veterinair en de Ground Jury. We zijn klaar voor de wedstrijden en vanavond gaat het beginnen!

Met temperaturen tot 35 graden Celcius is het hier zeer warm. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan wind kan het een uitdaging zijn om de lichaamstemperatuur op orde te houden. Een te hoge temperatuur tijdens de training kan echter tot spierschade leiden. Spieren zijn immers opgebouwd uit eiwitten, die bij hoge temperaturen kunnen denatureren en niet meer terug veranderen in hun oorspronkelijke vorm (denk aan de vormverandering van een ei bij verhitting). Ook bij kleine veranderingen in de spieren kunnen de prestaties van zowel ruiter als paard suboptimaal zijn. Preventief actie ondernemen is dan ook van het groot belang! Al ver voordat we naar Tokyo zijn afgereisd, hebben we veel informatie hierover ontvangen vanuit de FEI. Hierdoor kon thuis reeds aan acclimatisering worden gewerkt.

Op de Spelen is een Climate Mitigation Protocol ingesteld. 2 keer per dag ontvangen we een weerbericht met hierin de weergegevens per uur. Daarnaast staat er een klein weer station op het field of play (de hoofdarena), zodat gegevens lokaal altijd up-to-date zijn. Op basis van de temperatuur, de straling van de zon (inclusief die door reflectie van de bodem), de luchtvochtigheid en de windsnelheid wordt een zogenaamde WBGT, the Wet Bulb Globe Temperature, index opgesteld. Bij een hogere WBGT index wordt de kans op fysieke problemen door de hitte groter.

Koelen is dus het devies! Zowel tijdens de warming up en de training als gelijk aansluitend. Koud water (zonder dit te verwijderen met een zweetmes) werkt het best. Daarnaast helpt het om uit de zon (open tenten) en in de wind (ventilatoren) te gaan staan. Dierenarts Christopher Elliott gebruikt een infraroodcamera om van een afstand de paarden te kunnen monitoren tijdens de training. Zodra de temperatuur oploopt wordt dit overlegd met het betrokken team, zodat zij het paard kunnen koelen. De afgelopen dagen zijn dan ook een uitgelezen kans geweest om de paarden te laten wennen aan de tenten, ventilatoren en het afsponzen met water.

Overal op het terrein zijn dergelijke tenten te vinden. Ruime blauwe bakken met koud water zijn voorhanden, vergezeld van ventilatoren die water vernevelen. Zadelsteunen zijn neergezet voor degenen die willen afzadelen voor het koelen. Op stal zijn vriezers te vinden met ijs en heel veel locaties om de paarden af te spuiten met water. Dit alles wordt in de gaten gehouden en aangevulde door een speciaal cooling team. De ruiters worden hierbij niet vergeten. Er is een speciale athletes cooling tent waar koude dranken verkrijgbaar zijn en ijs voor in de koelvesten. Daarnaast is er volop koud water voor handen.

Met name tijdens de warming up produceert een paard veel warmte. Gezien er vandaag een hoge WBGT-index verwacht wordt, is het wedstrijd protocol aangepast en zal de warming up voor iedereen in de binnen rijbaan zijn. Om de warmste periode van de dag te ontwijken zijn alle wedstrijden in de avonduren gepland. De hoogste veterinair binnen de FEI, Göran Åkerström, is hier aanwezig om de omstandigheden nauwlettend in de gaten te houden en passende maatregelen te nemen om de paarden fit te houden.

Ook wij houden van actief koelen. Na de dagelijkse bootcamp (in de schaduw onder de bomen) wordt de “ice bucket challenge” toegepast om vlot de temperatuur weer naar beneden te krijgen. Brrrrrr…..

Alle ruiters succes gewenst vanavond en de komende dagen.

Groeten vanuit een tropisch Tokyo!
Brenda