Advanced Imaging
SMDC Advanced Imaging is een samenwerkingsverband tussen SMDC met de topsportpaardenartsen dr. Frank van Hoeck en dr. Willem Verhaeghe. Door middel van de zeer geavanceerde beeldvormende technieken Scintigrafie en MRI, zijn wij in staat om bij het staande paard uitvoerig onderzoek te verrichten zonder narcose-risico en hebben daardoor meer mogelijkheden tot follow-up. De interpretatie en verslaglegging van de verkregen beelden worden uitgevoerd door verschillende samenwerkende internationale radiologen.
Scintigrafie
Scintigrafie, ook wel “botscan” genoemd, is een beeldvormende techniek, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof (technetium-99) dat gekoppeld is aan een stofje (biphosphonaat-MDP). Binnen enkele uren na injectie gaat dit preparaat zich ophopen op locaties waar op dat moment sprake is van een verhoogde botactiviteit. Omdat radioactiviteit vervalt (naarmate de tijd verloopt steeds minder wordt), wordt er straling afgegeven. Deze straling (gamma-straling) wordt gedetecteerd door middel van een gamma camera. Via computersoftware wordt een beeld verkregen waarmee afwijkingen kunnen worden gelokaliseerd. Scintigrafisch onderzoek is een zeer gevoelige techniek waarbij reeds in een zeer vroeg stadium (soms zelfs jaren eerder dan op een röntgenfoto ) afwijkende gebieden in beeld kunnen worden gebracht. Drs. Bergman is de grondlegger voor scintigrafisch onderzoek bij paarden in Nederland (sinds 2003). Het SMDC bezit hiermee zeer veel ervaring en deskundigheid aangaande het maken en op de juiste manier interpreteren van de resultaten. Als enige kliniek in Nederland heeft het SMDC op dit moment de modernste scintigrafieapparatuur voorhanden.
MRI
De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. SMDC Advanced Imaging beschikt over zeer hoogwaardige kwaliteit MRI apparatuur voor gebruik bij het staande paard. MRI beelden tonen zeer gedetailleerd afwijkingen aan pezen/banden en/of beenderige delen. We kunnen verschillende onderdelen van het paard evalueren. Bij het voorbeen zijn dit de ondervoet, kogel en voorknie en bij het achterbeen de ondervoet, kogel en sprong.
Alle weefsels in het lichaam (bij mens en dier) bevatten zeer grote hoeveelheden waterstofatomen (protonen). Het zijn deze atomen die bij MRI meehelpen om, door middel van een sterke magneet en radiogolven, radiogolven op te wekken die door middel van een antenne (coil) worden opgevangen en via computersoftware worden omgezet tot een zeer gedetailleerd beeld. Verschillende structuren kunnen in beeld worden gebracht door verschillende radiogolven met verschillende tijdsduur (zogenaamde sequenties) toe te dienen. Uiteindelijk kan een driedimensionaal beeld worden bekeken en worden onderzocht op afwijkingen.