Klinisch orthopedisch onderzoek (kreupelheidsonderzoek)

Röntgenologie

Door middel van een röntgenbuis wordt röntgenstraling opgewekt. Deze straling wordt op het object (bijvoorbeeld een been) gericht en zal door de meeste zachte weefsels (spieren en banden) heengaan en worden tegengehouden door harde weefsels (beenderen). De röntgenplaat (dat zich achter het object bevindt) wordt op deze manier belicht door de resterende straling en op hetzelfde moment wordt deze straling omgezet naar een beeld. We hebben dan een digitale röntgenopname gemaakt.
Op het SMDC beschikken we over de meest moderne (digitale) en krachtigste röntgenapparatuur van dit moment. In onze röntgenkamer beschikken we over drie generatoren: een vaste buis voor opnamen van de ledematen, een vaste buis voor opnamen van de wervelkolom en een mobiele buis die kan worden gebruikt bij nerveuze paarden.

  • Zoals vermeld werken wij met “state of the art” apparatuur. De beeldkwaliteit is optimaal voor zowel de ledematen (met alle gewrichten) alsook de gehele wervelkolom. Binnenhuis beschikken wij over zeer veel kennis en ervaring aangaande het maken van kwalitatief excellente opnamen alsook het beoordelen hiervan. Dankzij deze digitale technieken kunnen wij op het SMDC met een “druk op de knop” deze beelden via een link per email direct versturen.
  • Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor mensen (met name individuen die hier veel mee in contact komen, zoals ons assisterend personeel). Wij doen er dan ook alles aan om de kans op eventuele schadelijke gevolgen tot een minimum te beperken. Hiertoe maken wij onder andere gebruik van loodschorten, loodhandschoenen, stralingsbadges (die de stralingsbelasting meten) en uiteraard werken wij met de juiste techniek (afstand houden, cassettehouders gebruiken etc.). Wij voldoen aan alle door de overheid gestelde kwaliteitseisen en hebben zelfs een stralingsdeskundige in huis. Zwangere
    vrouwen en mensen jonger dan 18 jaar worden niet toegelaten in de röntgenkamer!
  • Ernstig letsel, bijvoorbeeld een fractuur
  • Als aanvullend onderzoek bij een kreupelheidsonderzoek: bijvoorbeeld artrotische veranderingen / fissuren (scheurtjes in het bot) en aanhechtingsproblemen van pezen en/of banden.
  • Keuringen

Echografie

Met echografisch onderzoek kunnen de weken delen (huid, spieren, banden,pezen en zelfs kraakbeen en zenuwen) en de botbelijning zeer gedetailleerd in beeld worden gebracht. Op het SMDC beschikken we over meerdere “state of the art” echografie toestellen met verschillende transducers (scankoppen). Voor verschillende indicaties (bijvoorbeeld pezen en halsgewrichten) gebruiken we specifieke transducers. Ons team bestaat uit ISELP gecertificeerde specialisten: dit is op wereldniveau het hoogst haalbare wat betreft echografische kennis en ervaring. De dierenartsen van het SMDC zijn zeer bedreven in echografie van de wervelkolom en het bekkengebied (SI gebied) van binnenuit transrectaal onderzoek).

  • Deze techniek maakt gebruik van geluidsgolven. De frequentie hiervan is zo hoog dat dit voor mensen niet hoorbaar is (dit heet ultrasoon geluid, vandaar de naam ultrageluid). Via een transducer worden geluidsgolven in het lichaam gestuurd. Op grensvlakken tussen de verschillende weefsels worden deze geluidsgolven gereflecteerd (teruggekaatst). Deze gereflecteerde geluidsgolven worden door dezelfde transducer terug opgevangen en via een computer omgezet naar een beeld. Echografie wordt gebruikt om verschillende soorten weefsel (bot, kraakbeen, banden, pezen, spieren, zenuwen, etc) heel gedetailleerd in beeld te brengen.
    Echografie wordt op het SMDC toegepast op alle mogelijke locaties van het paardenlichaam: benen, de gehele wervelkolom, ribben, bekken en zelfs transrectaal (via het rectum) om problemen in het bekkengebied te kunnen diagnosticeren (zoals SI problematiek).
  • pezen en bandletsels
  • aanhechtingsproblgmen pezen-en banden
  • wervelkolomproblemen (hals en rug)
  • bekkenproblemen (transrectaal (via het rectum) kunnen het iliosacraal-en lumbaalgewricht hiermee in beeld worden gebracht, tevens kan bij verdenking van een bekkenfractuur transcutaan (via de huid) de botbelijning worden beoordeeld.
  • bij aan- en verkoopkeuringen: checken van de kwaliteit van de pezen/banden en gewrichten.

UTC

UTC, Ultrasound Tissue Characterization, is een moderne, eenvoudig toepasbare, methode van scannen waarbij de computer een analyse kan maken van de gescande pezen. Het kleurendiagram en de verhoudingen in de percentages geven een direct inzicht in de kwaliteit en belastbaarheid van de pees. Hierdoor kunnen niet alleen acute en chronische blessures gediagnostiseerd worden, maar ook het herstel objectief worden vervolgd. UTC-imaging_logo_smdc_advanced-imagingUTC-imaging_logo_smdc_advanced-imagingGebaseerd op de analyse kan nauwkeurig een optimale belasting worden bepaald. Op basis hiervan kunnen behandel- en revalidatie traject worden bepaald en/of aangepast.
Ook bij de sportpaarden begeleiding wordt de techniek ingezet in de preventie van peesblessures. Binnen niet afzienbare tijd zal deze manier van scannen van de belangrijkste pezen, de standaard worden bij keuringen van sportpaarden.

Scintigrafie

Scintigrafie is een zeer geavanceerde beeldvormende techniek die valt onder Advanced Imaging.

Normaliter is de uitslag van het onderzoek (opgesteld door specialisten beeldvorming) daags na het onderzoek bekend (Dus NIET dezelfde dag). Deze zal per mail rechtstreeks aan client en eventuele verwijzers worden verstrekt. Op de dag van de uitslag zal (eventueel samen met de verwijzer(s)) een verder (behandel)plan worden opgesteld.

MRI (Magnetic Resonance Imaging)

SMDC Advanced Imaging beschikt over zeer hoogwaardige kwaliteit MRI apparatuur voor gebruik bij het staande paard.

Normaliter is de uitslag van het onderzoek (opgesteld door specialisten beeldvorming) daags na het onderzoek bekend (Dus NIET dezelfde dag). Deze zal per mail rechtstreeks aan client en eventuele verwijzers worden verstrekt. Op de dag van de uitslag zal (eventueel samen met de verwijzer(s)) een verder (behandel)plan worden opgesteld.

Scopie

Bij een larynchoscopie worden met een dun slangetje, met een geintegreerde camera, de luchtwegen onderzocht. Hierbij kan vastgesteld worden of zich in de keel afwijkingen bevinden, zoals bijvoorbeeld stembandverlamming (cornage).