Een rondleiding door de kliniek

In de afgelopen dagen zijn alle paarden rustig gewend aan de omstandigheden hier in Tokyo. De meesten werden de eerste dag aan de hand gestapt en zijn vervolgens weer licht in training genomen. Gisteren mocht er ook voor het eerst in en rond de ring in het stadion gereden worden. Ondanks de indrukwekkende entourage is dit rustig verlopen.

Buiten wat kleine zaken zijn er gelukkig geen veterinaire calamiteiten geweest en dus is er tijd voor een rondleiding! Gezien de regelgeving mag dit helaas niet met bewegende beelden (film), maar zal ik jullie aan de hand van foto’s mijn tijdelijke werkplek tonen. Het faciliteiten zijn geweldig, dus hier gaan we!

Het gebouw waarin de kliniek is gevestigd is spiksplinternieuw en gebouwd door de JRA. Zoals eerder gezegd: op deze locatie is reeds sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw een hippisch centrum gevestigd. Destijds aan de rand van de stad. Inmiddels ligt het middenin de stad Tokyo. De JRA zal de accommodatie ook na de Spelen in gebruik blijven houden.

Momenteel is alles onder supervisie van de Japanse Dr. Hiroko Aida (JRA) bijgestaan door de Australische Dr. Christopher Elliott. Het team wordt geleid door de Amerikaanse Dr. Kimberly Snyder.

Per taxi wordt ik dagelijks naar de venue gebracht vanaf het hotel. 15 tot 30 minuten rijden, afhankelijk van het tijdstip en de drukte op de weg. Na de security lopen we via de achter ingang de kliniek in en komen langs de kleedkamers vervolgens in deze algemene ruimte. ’s Ochtends nog lekker rustig, maar al snel vol met Japanse collega dierenartsen die hier werkzaam zijn. Ook hier zijn plastic schermen aangebracht om covid besmettingen te voorkomen en natuurlijk de hele dag een mondkapje op en handen desinfecteren.

Rechtsaf kom je bij het laboratorium. Hier worden alle bloedmonsters die de teamveterinairs afnemen om de paarden te monitoren onderzocht. Tijdens de Paralympische Spelen is deze service volledig kosteloos voor de deelnemers.

Daarachter is de operatiekamer gelegen met de aansluitende recovery box. Gelukkig zijn beiden nog nooit gebruikt, ook niet tijdens de Olympische Spelen, maar het is fijn om ze op locatie te hebben indien het nodig mocht zijn. Vanuit Amerika is er een Braziliaanse specialist, Dr. Marcos Santos, aanwezig die 24 uur per dag oproepbaar is voor operaties.

We gaan terug en linksaf de kliniek in. Hier zijn 2 boxen voor opname van paarden en een behandelruimte.

Iets verder is een aparte afdeling die toegankelijk is voor de teamveterinairs. Hier is het kantoor van Dr. Penny Dow waar ze bloedonderzoek en andere aanvragen kunnen doen. Daarnaast zijn er enkele boxen waar paarden behandeld kunnen worden. Op een groot white board worden de dierenartsen op de hoogte gehouden schema’s, geplande meetings en andere informatie.

Terug naar het gedeelte achter de schermen. Ook hier staat een groot whiteboard waar alle kliniek medewerkers en dierenartsen alle informatie kunnen vinden. Net er naast staan de rugzakken die we gebruiken wanneer we rond de ring aanwezig zijn voor spoedgevallen. Ze bevatten naast een walkie-talkie een hesje (zodat we herkenbaar zijn), wat medicatie en verband materiaal. Alles onder het toeziend oog van Marsal. Hij was onderdeel van het springparcours tijdens zijn hoogtij dagen op de Olympische Spelen en verzorgt momenteel de bewaking in de kliniek.

De opvoelbox is een constructie die ik nog nooit eerder gezien heb en we durven hem ook niet zo goed te gebruiken. In plaats daarvan is hij het nieuwe huis geworden van de Daruma. De Japanse Daruma is een holle, ronde pop die de Boeddhistische monnik Bodhidharma uitbeeldt en geluk brengt. Uiteraard wensen wij alle deelnemers en hun paarden alle geluk toe en hebben daarom de grootste Daruma voor hen ingeschakeld.

En last but zeker not least: mijn kamer voor de beeldvorming! Van Sound en Podoblock hebben we state-of-the-art apparatuur en materiaal ter beschikking gekregen, waardoor we hoge kwaliteit röntgen- en echtbeelden kunnen maken. Dit kan niet alleen op de kliniek zelf, maar door de extra set mobiele apparatuur ook op stal of elders. Een prachtige set up waar je als dierenarts helemaal blij van wordt.

We duiken onder de roldeur door naar buiten en staan gelijk voor de stallen, aan de linker zijde. Rechtdoor is het naar de training rijbanen. Rechtsaf sta je zo in de hoofdarena. Super centraal dus. We gaan links en vervolgens rechts. Passeren de weegschaal, de dopingcontrole stallen en komen dan bij de smederij! Foto’s van binnen hebben jullie natuurlijk al lang gezien van Kees. Momenteel staat de smederij onder leiding van de Britse smid Ian Hughes. Hij wordt bijgestaan door twee Japanse smeden en zijn rechter hand Coco.

Volgende keer meer over de rest van het terrein!

Groet,

Brenda