Teamspirit

Terwijl ik dit schrijf word ik in de imaging room op de kliniek omringd door grote dozen. Vanochtend heb ik het meeste schoongemaakt en ingepakt zodat het verscheept kan worden naar de leveranciers. Nog een paar paarden checken voor ze richting huis vliegen en dan zit het erop. Dank Sound voor het ter beschikking stellen van deze geweldige apparatuur.

De afgelopen dagen hebben we kunnen genieten van indrukwekkende sport. Het Nederlandse team neemt 6 medailles mee naar Nederland, waaronder de zilveren teammedaille. Heel trots op hun prachtige prestaties! Sinds 2009 ben ik werkzaam binnen de paradressuur en ik verbaas me hier iedere dag over hoe snel de sport veranderd en geprofessionaliseerd is. De kwaliteit van de paarden, die in Tokyo aan de start verschijnen, is onvergelijkbaar met eerdere grote competities en kampioenschappen. Teams komen goed voorbereid voor de dag. Chef d’equipe, teammanager, bondscoach, teamveterinair, fysiotherapeut, grooms en andere begeleiders…. Iedereen is gefocust op de beste prestatie van ruiter en paard.

Vanuit de organisatie hebben IOC en IPC gezorgd voor de beste faciliteiten om dit mogelijk te maken. Niet alleen op het gebied van materieel en apparatuur, maar ook qua personeel en vrijwilligers. Het is onvoorstelbaar hoe groot de groep van medewerkers is, die achter de schermen zorgt dat alles vlekkeloos verloopt. Op dierengeneeskundig vlak zijn er bijvoorbeeld een kleine 45 dierenartsen aanwezig. Deze zijn grofweg in 3 categorieën in te delen. De teamveterinairs, die door de nationale federatie zijn aangesteld en met de paarden meereizen vanuit het land van herkomst, de officiële veterinairs, die vanuit de FEI het evenement mee organiseren en toezien op het welzijn van de paarden en het team van dierenartsen, dat op de kliniek dag en nacht paraat is voor het geval er een spoedgeval mocht zijn. Daarnaast zijn er enkele dierenartsen van de Japanse overheid betrokken voor import- en export documenten en biosecurity maatregelen en is er een team van fysiotherapeuten vanuit Brazilië aanwezig.

Er hangt een fijne collegiale sfeer onderling en ondanks de corona restricties was het een zeer geslaagd en succesvol evenement. Daarnaast was het mijn eerste keer in Japan, wat al een belevenis op zich was. De Japanse dierenartsen toonden zich zeer geïnteresseerd in onze werkzaamheden op het SMDC en een van de rustige momenten heb ik dan ook gebruikt om voor zo’n 20 collega’s een presentatie te geven over de verschillende aandoeningen, die we bij onze sportpaarden tegen kunnen komen. Andersom weet ik weinig van hun reguliere werkzaamheden op de renbaan. Het blijft leuk om kennis uit te wisselen.

Graag wil ik al mijn collega’s bedanken voor de fijne samenwerking. Nu op naar huis. Nog even nagenieten en dan kan iedereen starten met de voorbereidingen voor Parijs!

Groeten vanuit Tokyo,

Brenda