Deze reis is 4 jaar geleden begonnen. Na de Paralympische Spelen van Londen ging de focus richting Rio de Janeiro. Onder leiding van bondscoach Joyce Heuitink werd een plan ontwikkeld om ruiters en paarden naar een hoger niveau te brengen. Niet zonder succes. De Wereld Ruiterspelen in Caen werden afgesloten met 10 medailles en het EK vorig jaar werd bekroond met een zilveren teammedaille. Na observatiewedstrijden in Roosendaal en Ermelo werd bekend dat Nederland in Rio vertegenwoordigd zal worden door Frank Hosmar, Rixt van der Horst, Demi Vermeulen en Nicole den Dulk. Inmiddels heeft Sanne Voets zich bij deze selectie aangesloten.

10612665_10152701799464265_5516152176139330006_n

Ik begeleid het Nederlandse Paradressuurteam sind 2009, maar door de Braziliaanse regelgeving werden de voorbereidingen voor deze Paralympics een unieke ervaring. Alles moest al maanden van te voren tot in detail geregistreerd worden. Om een tijdelijke vergunning te krijgen om in Brazilië te mogen werken moest ik mijn gegevens, mijn registratie als dierenarts en “letter of good standing” aanleveren. Medicijnen mogen, ook voor een korte periode, niet zonder meer geïmporteerd worden. Een uitgebreide papiermolen gaat hieraan vooraf.

1

Ook de import van paarden naar Brazilië is aan strenge regels gebonden. De dieren moeten aan een scala aan gezondheidseisen voldoen. Naast verplichte entingen, ontworming, diverse bloedonderzoeken en 14 dagen quarantaine moesten ze bijvoorbeeld voor vertrek ook tegen teken behandeld worden en gekeurd worden door de NVWA (de Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit). Trailers en vrachtwagens moesten gedesinfecteerd worden evenals al het materiaal dat met de paarden mee naar Rio zou gaan.

3

4

Terwijl de ruiters, grooms en bondscoach op Schiphol op het vliegtuig stapten, arriveerden op 3 september alle paarden in de “Horse Inn” op het vliegveld van Luik. Ze werden niet alleen vergezeld van concourskasten vol met materiaal, maar ook met al het voer en hooi dat ze tijdens hun verblijf in Rio gevoerd zullen krijgen. Peden Bloodstock verzorgde net als naar de WEG Kentucky en de Paralympics Londen alles omtrend te logistiek.

5

Voor vertrek werden de paarden aan een laatste gezondheidscheck onderworpen door de dierenarts van de Belgische overheid. Vervolgens werden de paarden rustig twee aan twee geladen in een box vergelijkbaar met een trailer. Als een treintje werden deze boxen naar het vliegtuig gereden en stuk voor stuk aan boord gebracht. De Boeing 777 van Emirates Skycargo is gemaakt voor vrachtvluchten en anderhalf uur later was de vrachtruimte gevuld met 36 paarden, hun tuigage en voer. In een klein gedeelte net achter de cockpit was ruimte voor de 5 teamveterinairs en 4 grooms die meevlogen om de paarden te begeleiden, controleren en verzorgen.

6

8

Paarden ondergaan vliegreizen verrassend goed. Jetlags lijken ze niet te kennen. Waarschijnlijk komt dit doordat ze niet een vast dag en nacht ritme hebben zoals wij. Het geluid tijdens het inladen van de boxen het vliegtuig in vinden ze een beetje spannend, maar de reis zelf zijn ze rustig. Ook tijdens opstijgen en landen. Ze krijgen dan ook zelden tot nooit middelen om ze rustig te maken. De hele reis hebben ze de beschikking over hooi. Om te zorgen dat ze voldoende water binnenkrijgen maken we dit nat en krijgen ze slobber met wortels en appelen gevoerd. Water kunnen we met een beetje appelsap of diksap extra smakelijk maken. Dekens zijn niet nodig, want het is warm genoeg aan boord.

7

Na een vlucht van ruim 11 uur landde het vliegtuig rond middernacht in Rio de Janeiro. De paarden werden overgeladen in vrachtwagens van een Duits paardentransportbedrijf. Deze vrachtwagens zijn in de weken voor de Olympische Spelen in 13 dagen met een vrachtschip naar Brazilië gevaren. De Duitse chauffeurs ingevlogen om te zorgen dat het transport zo vertrouwd en veilig mogelijk werd uitgevoerd. Dit werd ondersteund door de Braziliaanse politie. 3 politieauto’s en 8 motoragenten begeleidden het transport naar de stallen in Deodoro door de gehele rijksweg af te sluiten.

14225625_1001677346597272_2196551060177581961_n

Om half 3 ‘s nachts konden hun paarden de ruime stallen op het Deodoro Paralympic Equestrian Centre betreden en anderhalf uur later mochten we ook de materialen in ontvangst nemen na uitgebreide inspecties van de Braziliaanse douane. Al met al een lange enerverende reis, maar…we zijn er!

Binnenkort meer,

Brenda Hoogelander
Team veterinair paralympisch dressuur NL