De dagen vliegen voorbij. We zitten inmiddels middenin de wedstrijd, maar hier is al veel vooraf gegaan. Zo hebben de paarden ruim een week gehad om hun draai te vinden. Net als de mensen. De ruiters verblijven in het Paralympische dorp, een speciaal voor de Olympische en Paralympische Spelen gebouwde wijk met spiksplinternieuwe appartementen. Men ligt er alleen of met twee op een kamer. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, anderen moeten die delen. Voor iedere flat is een zwembad aangelegd en onderin het gebouw heeft NOC*NSF een lounge ingericht waar de Nederlandse deelnemers bijeenkunnen komen en kunnen relaxen.
Gegeten wordt er in een gigantische hal. In het honderdenmeters lange bouwwerk is een eindeloos buffet aanwezig met gerechten vanover de gehele wereld. Daarnaast is er een salade- en desertbuffet en staan er vrieskisten met ijsjes. Aan een eindeloze hoeveelheid lange tafels eten de atleten. Een kleurige bijeenkomst vanuit alle landen ter wereld, gekleed in de vrolijkste kleuren, met alle tinten huidskleuren en een scala aan handicaps, maar met allen maar 1 doel…. Zo goed mogelijk presteren op deze Spelen.
Met een pendelbus kunnen de ruiters, bondscoach en teammanager in 25 minuten naar de paarden reizen. De grooms en ik zitten veel dichterbij. Wij verblijven in een appartement op circa 500 meter van de paarden. Zo kunnen we gemakkelijk voor de paarden zorgen en zijn we bij eventuele calamiteiten direct op locatie. De faciliteiten voor het eten zijn hier iets beperkter en helaas maakt de veiligheidssituatie het onmogelijk om in de naastgelegen wijk boodschappen te doen of uit eten te gaan. We zitten hier in een veiligheidszone, wat inhoudt dat overal militairen aanwezig zijn om het gebied te bewaken. Af en toe horen we in de verte schoten, maar gelukkig zijn er geen veiligheidsincidenten geweest.
Afgelopen week zijn alle sporters welkom geheten in het Paralympisch Dorp tijdens een welkomsceremonie. Braziliaanse dansers beeldden het regenwoud uit, waarna diverse speeches volgden. Alle landen ontvingen een welkomskado en boden op hun beurt een kado aan uit hun eigen land. Ook André Cats, Chef de Mission namens NOC*NSF, overhandigde namens Team NL een prachtige vaas.
De dag erna vond de Openingsceremonie van Paralympische Spelen plaats in het Maracanā Stadion. De ruiters moesten hiervoor al om half 4 verzamelen en waren pas rond half 1 ‘s nachts terug. Om ten alle tijden in staat te zijn terug te reizen naar de paarden besloot ik niet mee te lopen in de ceremonie, maar samen met de Duitse teamveterinair de teams vanaf de tribunes toe te juigen. In een vrolijke show werden de atleten welkom geheten en het Paralympische vuur ontstoken.
De vetcheck vond zaterdagochtend plaats. Onder toeziend oog van de twee FEI veterinairen en de Nederlandse Hanneke Gerritsen, als voorzitter van de jury, werden alle paarden heen en weer gedraafd over de asfaltbaan in het stadion. Voor de Nederlandse paarden geen enkel probleem en we hoorden dan ook vijf keer ‘Accepted!’. Diverse paarden werden doorverwezen naar de Holding Box voor nader onderzoek door de ‘treating’ veterinair. Na opnieuw heen en weer draven kregen 5 paarden het verzoek zich de volgende dag nogmaals te presenteren. Uiteindelijk viel alleen het doek voor het paard van de Italiaanse Sara Morganti. Alle overige paarden werden ‘fit to compete’ verklaard en mochten van start.
Iedere ochtend gaat om 5 uur de wekker. Na een frisse douche gaat het via de security check, langs de beveiliging en door de hygiëne-sluis richting de stallen. Rond 6 uur krijgen eerst de paarden hun ontbijt en vervolgens wij. Na de dagelijkse gezondheidscheck en het uitmesten van de stallen worden de paarden gestapt en mogen ze aan de hand grazen. Via inschrijflijsten kunnen we een rijbaan reserveren voor de training. Gezien de tropische temperaturen proberen we de trainingen zo vroeg mogelijk in de ochtend af te werken. Net als bij de Olympische Spelen zijn er volop faciliteiten aanwezig om de paarden te koelen.
Inmiddels zijn de wedstrijden van start gegaan. Eerst rijdt iedereen de Teamtest. Hierbij zijn geen medailles te verdienen, maar samen met de resultaten van de Individuele test zijn de scores onderdeel van het landenklassement. Zodra de vier teamruiters (Nicole, Frank, Rixt en Demi) beide proeven gereden hebben zullen de resultaten deze twee proeven worden opgeteld. Het resultaat van de minst scorende ruiter wordt vervolgens geschrapt. Donderdag zullen we weten welke landen de medailles verdelen. De strijd om de individuele medailles brandt dinsdagavond (Nederlandse tijd) los.
Gr, Brenda Hoogelander
Team veterinair paralympisch dressuur NL