Woensdag 12 september 2018
Door drs Brenda Hoogelander, teamveterinair Paradressuur

Het is zover! Gisteravond was de openingsceremonie van de Wereld Ruiterspelen in Tryon. De voorbereidingen zijn echter al lang geleden begonnen. Ook voor ons team.

Afgelopen zomer zijn er voor de paradresuur ruiters observatiewedstrijden geweest in Mannheim, Überherrn en tijdens het NK in Ermelo. Op basis hiervan is het team samengesteld dat Nederland tijdens de WEG (World Equestrian Games) vertegenwoordigt: Nicole den Dulk met Wallace NOP, Rixt van der Horst met Findsley, Sanne Voets met Demantur NOP en Frank Hosmar met Alphaville NOP

Tijdens het seizoen heb ik alle Nederlandse paradressuur paarden regelmatig gecheckt en is er bloed van hen afgenomen. Naast algemene screening van de bloedwaarden, zijn tevens bloedmonsters verzonden naar Engeland voor doping controle en naar Amerika voor onderzoek op besmettelijke ziekten. Dit in verband met de import van de paarden. De puntjes op de i zijn gezet tijdens de trainingsdagen op 24 en 25 augustus in Deurne. Alle paarden zijn hier klinisch gekeurd en tijdens de training geobserveerd. Ook is de door de Amerikanen verplichte behandeling tegen teken uitgevoerd en zijn alle paspoorten gecontroleerd. Voor import is niet alleen de vaccinatie tegen influenza verplicht, maar ook een basisenting tegen rhinopneumonie.

Voor vertrek hebben de ruiters 60 dagen een logboek bij moeten houden waarin geregistreerd staat waar het paard geweest is. Daarnaast heeft het transport bedrijf gezorgd dat alle paarden ontheffing krijgen voor eventuele piroplasmose. Hengsten en merries krijgen bovendien ontheffing voor CEM, waardoor hier niet op getest hoeft te worden. Daags voor vertrek is de NVWA bij alle paarden thuis langs geweest voor identificatie, gezondheidscheck en controle van alle bovenstaande papieren. Op basis hiervan hebben zij export certificaten afgegeven. Alle verklaringen en certificaten zijn vervolgens door de KNHS geupload in een centrale databank van de organisatie. Al met al een hele onderneming, alleen maar om de paarden Amerika in te mogen brengen.

Afgelopen zaterdag zijn onze paarden door de ruiters naar het vliegveld in Luik gebracht. Hier is het Horse Inn, een hotel voor paarden. Paspoorten en export certificaten werden ingenomen door Peden. Dit bedrijf is gespecialiseerd in vliegreizen voor paarden en was ook verantwoordelijk voor het transport van de paarden naar bijvoorbeeld Rio de Janeiro (Olympische / Paralympische Spelen 2016) en Kentucky (WEG 2010). In ruime boxen konden de paarden rustig de nacht doorbrengen. Vanuit heel Europa komen de paarden naar dit vliegveld. In totaal moeten er 550 paarden naar Tryon reizen.

De volgende ochtend was er om 6 uur een korte briefing voor alle dierenartsen en grooms die met de paarden mee reisden, waarna het laden begon. In iedere container worden 2 of 3 paarden getransporteerd. Met rust worden ze hierin gezet en vervolgens naar het vliegtuig gereden. 1 voor 1 worden de containers hierna aan board gebracht. In totaal vlogen er in het toestel 53 paarden mee. Onderweg krijgen de paarden hooi zoveel ze willen, worden slobber met wortelen en appels gevoerd en krijgen regelmatig drinkwater aanboden. De reis verliep rustig en zonder problemen.

9 uur later landden we op Greenville Airport. Na een korte controle door de douane werden de paarden uitgeladen. 10 grote, glimmende vrachtwagens verzorgden vervolgens het transport naar het wedstrijdterrein, maar niet voordat er nogmaals bloedmonsters van de paarden waren afgenomen. In kolonne werd het laatste uur van de reis naar Tryon gereden. De paarden werden rechtstreeks uitgeladen bij de quarantaine stallen. Deze bevinden zich op een apart en afgesloten gedeelte van het concoursterrein. 48 uur lang mochten ze deze stal niet verlaten. Samen met een groom zorgde ik ervoor dat ze regelmatig de benen konden strekken, stappend binnen het stallen complex, en voer en water kregen.

Ondertussen werden door de andere grooms de concours stallen gereed gemaakt. Het terrein is nog verre van af, maar er wordt met man en macht gewerkt om alles in orde te maken. Onze stallen liggen mooi centraal en vlakbij de baan waar straks de wedstrijd verreden zal worden. Ook de andere disciplines hebben hun stallen op loopafstand, waardoor er veel contact is tussen de Nederlanders. Alle ruiters en dierenartsen verblijven in een hotel op zo’n 25 minuten van het wedstrijd terrein.

Inmiddels zijn de paradressuur paarden vanuit de quarantaine overgebracht naar hun permanente stallen. Ze zijn allemaal fit en de training kan van start gaan. Fysiotherapeute Dewi Bergman en hoefsmid Kees Alblas zijn beiden al langer in Tryon aanwezig om de Nederlandse paarden te ondersteunen. De komende tijd zal op zullen wij een blog bijhouden op deze site over de gebeurtenissen die we hier mee maken.

Brenda Hoogelander
Teamveterinair Paradressuur