Zondag 16 september 2018
Door Kees Alblas, 
Teamhoefsmid voor alle Nederlandse disciplines

Op twee september ben ik vertrokken naar Tryon, om zodoende als een van de eersten van de Nederlandse delegatie te arriveren. Mochten de paarden tijdens de vliegreis een hoefijzer verliezen, dan zou ik alles al in gereedheid hebben om ze direct na aankomst van nieuw beslag te voorzien.

Om dit te kunnen bewerkstelligen heb ik een flinke tas meegenomen met het nodige aan makkelijk verplaatsbaar handgereedschap en producten, waarmee ik de paarden veilig en snel kan helpen.  Een kijkje in mijn tas (totale inhoud 35 kg):

  • 7 paar verschillende zooltjes
  • plakhoefijzers in 4 verschillende maten
  • 3 verschillende opvul-middelen
  • hoefnagels in 5 soorten en maten

De eigen hoefsmeden van de paarden hadden thuis al reserve-hoefijzers op maat gesmeed, deze werden door de ruiters zelf meegebracht en waren zodoende klaar voor direct gebruik.

foto door Fenna Koppenol  

De eerste dagen is het relatief rustig.
Onze Nederlandse endurance- en reiningpaarden zijn zonder problemen gearriveerd en stonden 2 dagen in quarantaine. Daarna werd de training rustig opgebouwd. Het was mooi om de combinaties van dichtbij te kunnen volgen en te zien hoe gefocust iedereen was.

Ondertussen werd ik door teamveterinair Waling Haytema van deze beide disciplines op de hoogte gebracht van eventuele bijzonderheden en heb ik voorafgaand aan de veterinaire keuring nog wat beslag gewisseld. De reiningpaarden hadden aangepaste slidingplates, zodat ze een goede slidingstop kunnen maken.  Het was voor de endurancepaarden van groot belang dat de ijzers en zooltjes de vele kilometers zouden doorstaan.

De rest van de week hoefde ik weinig in actie te komen. Hier en daar alleen het opnieuw vastzetten van de hoefijzers. Ook de (para)dressuur- en eventingpaarden zijn zonder problemen gearriveerd en ik had tijd om iedereen beter te leren kennen, hoefsmeden uit andere landen te ontmoeten en me te verdiepen in uiteenlopende aspecten van de verschillende disciplines. De endurance-dag beloofde de meeste actie, echter gelukkig is alle beslag keurig blijven zitten, ondanks de soms glibberige ondergrond.

Kees Alblas, Teamhoefsmid