Afgelopen donderdag is onze dierenarts drs. Brenda Hoogelander met de paarden van het Nederlandse Paradressuur team afgereisd naar de Europese Kampioenschappen in het Zweedse Gothenburg. Alphaville NOP (Frank Hosmar), Demantur (Sanne Voets), Wallace NOP (Nicole den Dulk) en Rosenstolz (Lotte Krijnsen) werden gezamenlijk per vrachtwagen vervoerd. Tijdens dit transport staan ze niet aangebonden en hebben ze continu de beschikking over hooi en drinkwater. Iedere 4 uur werd er gestopt om de paarden te voeren, ze te laten rusten en ze de kans te geven te urineren.

Vanuit Haarle voerde de reis door Duitsland en vervolgens met de boot naar Denemarken. In de late uren werd de brug naar Zweden richting Malmö genomen. Buiten Malmö was een prachtige kleine stal waar de paarden in ruime boxen konden overnachten. De volgende dag ging de reis verder en na enkele uren konden de paarden aangemeld worden voor de veterinaire controle. Deze vond buiten de stad plaats op een rustige locatie waar volop ruimte voor de vrachtwagen was. Identiteit, vaccinatie geschiedenis en paspoort werden gecontroleerd evenals de paarden.

Nadat de paarden weer opgeladen waren reed de vrachtwagen de binnenstad van Gothenburg in, want midden in het centrum bevindt zich het wedstrijdterrein. Op een steenworp afstand van het stadion waar de dressuur en het springen plaats zullen vinden zijn de stallen voor de paradressuur en, later deze week, het mennen gelegen. Aansluitend liggen 5 losrijbanen, 2 longeerringen en 2 wedstrijdbanen.

Zaterdag vond de vetcheck plaats en alle Nederlandse paarden werden fit to compeet verklaard. Na een rustige training op zondag was maandag de eerste wedstrijddag. Sanne Voets beet het spits af in de grade 4. Demantur vond de ronde rond de ring iets spannend maar zette na binnenkomst zijn beste beentje voor. Een prachtige goude medaille was het resultaat en zo mag Sanne zich nu niet alleen Wereld- en Paralympisch kampioene noemen maar ook Europees kampioen. In dezelfde grade startte ook Lotte Krijnsen. Rosenstolz werd tijdens de proef iets gespannen, wat uiteindelijke resulteerde in een 7e plaats.

Hierna was de beurt aan Nicole den Dulk met haar Wallace NOP. De ruin was mooi voorwaarts en stil in aanleuning. Hun verrichting werd beloond met een zilveren medaille in de grade 2. De laatste Nederlandse ruiter deze dag was Frank Hosmar. Onder begeleiding van Adelinde Cornelissen reed hij zijn Alphaville NOP los. In de ring liet de combinatie een prachtige verrichting zien die beloond werd met een eerste plaats en een gouden medaille.

Dinsdag staat de teamtest op het programma voor de landenwedstrijd en daags erna de kür op muziek waar alle Nederlandse ruiters zich voor gekwalificeerd hebben.

Binnenkort meer nieuws vanuit Gothenburg!

Brenda Hoogelander (foto’s door Robin van Ammerlaan)

Update: het Nederlandse Paradressuurteam heeft vandaag de bronzen medaille in de wacht gesleept.