Vandaag ben ik vertrokken naar de Europese kampioenschappen in Zweden en zal daar aanwezig zijn tot en met zondag. Ik ben hier niet ter ondersteuning van de Nederlandse prestaties, maar om de Deense Arlando (van dressuuramazone Anna Zibrantsen) en de Turkse Princess (van springruiter Efe Siyahi) preventief te behandelen gedurende het evenement. Benieuwd hoe dat gaat? Lees dan verder hoe mijn eerste dag is verlopen:

04.45u Goedemorgen! Vroeg uit de veren… Laatste check of alle benodigdheden zijn ingepakt, nog even onze eigen paarden een kus geven en dan hup de auto in, op naar Schiphol!

07.55u Onderweg met de eerste vlucht vanuit Amsterdam naar Gothenburg. Geen passagier naast me, een plek aan het raam, de zon op mijn gezicht: wat wil je nog meer? Nog wel een beetje moe…*gaaaaap*

09.30u Aankomst in Gothenburg en daarna met de taxi. Onderweg overal paarse vlaggen met het logo van het evenement. Binnen 10 minuten sta ik met mijn koffer bij Ullevi, een enorm voetbalstadion. Er zijn vele ingangen, maar de ingang die ik moet hebben volgens een alleraardigste dame bij de informatiestand, is natuurlijk net aan de andere kant. Na een flinke wandeltocht blijkt dat ik compleet de verkeerde kant op gestuurd ben. Om binnen te komen heb ik een pas nodig, die te verkrijgen is bij het accreditatiecentrum, juist een minuut of 10 de andere kant op wandelen. Lang verhaal kort, een uurtje later ben ik voorzien van een toegangspas, voorzien van de Deense vlag en de illustere titel: athlete assistant (want accreditaties als fysiotherapeut, zijn er niet).

11.00u De paarden staan gestald in boxen in grote tenten. De eerste de beste dressuur-tent blijkt bijna geheel scandinavisch te zijn. Bij binnenkomst  loop ik langs de Zweedse paarden en tussen de Denen en de Finnen staan de Engelsen. Het wemelt van de feestelijke vlaggetjes, mascottes, opgetogen grooms, ruiters, trainers en dierenartsen. En natuurlijk zijn er nog andere ‘athlete assistants’ 😉 Er heerst een gezellige sfeer en al snel vind ik Arlando, groom Anja en amazone Anna. Arlando staat op zijn gemak hooi te eten en lijkt niets mee te krijgen van alle drukte op de gang. Na wat overleg over hoe het de afgelopen dagen gegaan is, behandel ik hem in zijn stal met als doel om hem fysiek te optimaliseren voor zijn prestaties van vanavond.

12.30u Na de behandeling neemt groom Anja hem mee om aan de hand te stappen, even de stal uit en de benen strekken, eventueel nog wat hapjes gras onderweg. Zelf ga ik op onderzoek uit op het terrein. Wanneer ik de dressuurstallen verlaat, loop ik langs de overdekte dressuur trainingsrijbaan en richting het hoofdstadion. Onderweg passeer ik de veterinaire kliniek en het veterinaire kantoor, alwaar ik mijn behandelingen op een behandelformulier moet invullen. Om het dierenwelzijn te bewaken, wordt bijgehouden welke paarden er behandeld worden, door wie en op welke wijze. Na dit klusje geklaard te hebben loop ik verder langs een springterrein naar de tenten waar de boxen voor de springpaarden gesitueerd zijn. Ook hier hoef ik niet lang te zoeken want direct de eerste tent is geheel rood gekleurd door Zwitserse vlaggetjes, met op het hoekje nog een Turkse vlag op twee staldeuren. Helaas kan Turkije geen compleet team afvaardigen en nemen beide ruiters individueel deel. Efe is net klaar met zijn training en Princess is nog niet op stal. Ze wordt gewassen en dan aan de hand droog gestapt in de zon. Ondertussen klets ik even bij met verloofde Agata, assistent Burcu en groom Encho. We spreken af dat ik later terugkom zodat Princess eerst even kan eten, drinken en bijkomen voordat ik haar ga behandelen.

13.30u terug naar de Denen, waar ik nog even naar amazone Anna zelf kijk (dat is het voordeel van dierfysio én humaan fysio zijn), voordat ze op het paard stapt voor een kort ritje. De hele dag op stal staan is ook maar niks, dus wordt Arlando nog wat onder het zadel gestapt en een aantal minuten gedraafd, om vervolgens weer te stappen. Het ziet er goed uit, hij is relaxed en beweegt lekker. Anna zit er goed op. Ik ben een tevreden fysio.

14.45u Ik tref een slaperige Princess in de stal. Ik verstoor blijkbaar precies het middagdutje. Toch laat ze zich gewillig behandelen. Ik behandel haar niet omdat ze ergens last van heeft, maar om er voor te zorgen dat ze optimaal in haar vel zit. Haar eerste wedstrijd is morgenochtend. Ze mag nog even verder slapen als ik klaar ben.

16.00u Ik besluit naar de Hästklinik van dierenarts Florian Lackner in Landvetter te gaan, slechts een kwartiertje rijden van het evenement. De komende dagen zal ik ook hier werkzaamheden verrichten en verblijf ik ‘snachts in een fijn appartement boven de kliniek. Hier kom ik even tot rust om rond 19.30 uur weer terug te gaan naar het evenement, omdat ik de proef van Arlando graag live zou willen zien.

20.00u Achter het hoofdstadion bevinden zich nog twee ringen, waar Anna en Arlando aan het losrijden zijn. Via grote schermen is bij het losrijterrein toch te volgen wat er in de hoofdarena gebeurt. Je voelt de spanning stijgen onder de Deense toeschouwers aan de kant. Anna rijdt echter onverstoorbaar verder onder toeziend oog van de bondscoach en haar trainers.

20.45u Arlando betreedt als een van de laatste deelnemers van vandaag de ring en het wordt stil in het stadion. Anna moet er aan rijden, maakt een foutje maar heeft ook hele mooie stukken en eindigt met een voorlopig 3e plaats in de rankings met gemiddeld 72,9%. Morgen start de tweede groep en daarna is bekend of zij door zijn naar de GP special op vrijdag. Fingers crossed!

21.15u In het appartement had ik al wel een klein hapje gegeten, maar plotseling kreeg ik enorme trek. Ik besloot mijn honger te stillen in het restaurant in het stadion.

22.00u Taxi! Moe maar voldaan terug naar het appartement. Eigenlijk bijna niks gedaan: 2 paarden behandeld en 1 amazone. En oh ja, 1 proef gekeken. Maar het is alles bij elkaar: het vroeg opstaan, het reizen, de nieuwe indrukken, het ontmoeten van nieuwe mensen en oude bekenden en natuurlijk de gezonde wedstrijdspanning, wat het vermoeiend maakt. Niet vergeten een blog te schrijven…

00.30u De eerste blog van mijn hand vanuit Gothenburg is een feit. Welterusten!

Dewi Bergman-van Mechelen,
Fysiotherapeut DD-Physio

ps: volg mijn ‘verhaal’ op onze dd-physio Instagram voor foto’s en video’s