Het is wonderbaarlijk hoe snel iedereen gewend is aan een nieuwe routine. Niet alleen de ruiters en de grooms, maar ook de paarden voelen zich al helemaal thuis in Rio de Janeiro. Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden celsius, sluit het weer mooi aan bij de Nederlandse zomer. De buitenstallen hebben royale afmetingen van zo’n 3,5 bij 6 meter, zijn goed geventileerd en blijven redelijk koel. Voer en hooi zijn mee gekomen vanuit Nederland.
Maar buiten dat, is alles anders. Het water bevat hier redelijk wat chloor en heeft dus een onbekende smaak voor de paarden. Met dit warme weer moeten ze echter voldoende drinken. Om de overgang voor hen gemakkelijker te maken zijn we in Nederland als enkele weken voor vertrek begonnen met het toevoegen van ‘diksap’ aan het water. Door dit hier ook toe te voegen smaakt het water toch vertrouwd. In de warme omgeving zweten de paarden meer dan gebruikelijk. Het zout dat ze hierbij verliezen wordt aangevuld door electrolyten aan water of voer toe te voegen.
Thuis komen de paarden dagelijks in de paddock en de wei. Dat gaat hier helaas niet. De grooms stellen echter alles in het werk om de paarden toch van voldoende beweging te voorzien. Alle paarden worden meerdere keren per dag aan de hand gestapt, naast de trainingen aan de longe en onder het zadel. Bovendien is er een grote weide beschikbaar waar ze aan de hand kunnen genieten van het Braziliaanse gras.
Als teamveterinair begin ik iedere ochtend de dag met het controleren van de paarden. Zijn ze fit, eten ze goed, mesten en plassen ze voldoende, eten en drinken ze naar behoren, blijven slijmvliezen, huid en temperatuur constant? Ik luister naar hart en longen, controleer benen en check hoe ze lopen. Er is een weegschaal aanwezig waardoor we precies bij kunnen houden of de paarden op het juiste gewicht blijven. Zo houden we een vinger aan de pols.
Onze paarden zijn fit, maar voor calamiteiten is er net naast de stallen een grote kliniek gebouwd. In de nieuwe faciliteiten is röntgen- en echo-apparatuur beschikbaar evenals een laboratorium waar bloedonderzoek gedaan kan worden. Er is zelfs een operatiekamer aanwezig, maar uiteraard hopen we dat deze ongebruikt blijft. Over deze kliniek schreven Dewi en Erik al in hun eerdere blogs (zie ook de foto’s!), en ook over de mogelijkheid die de organisatie biedt om gebruik te maken van een team van fysiotherapeuten. Net als voor mensen die sporten, is de begeleiding door een fysiotherapeut een goede ondersteuning om de prestaties van de paarden te optimaliseren, daarom maken wij daar graag gebruik van.
Zoals gezegd hebben alle paarden die hier aanwezig zijn, voor vertrek 14 dagen in quarantaine gestaan. Om terug naar huis te mogen reizen wordt het gehele wedstrijdterrein als quarantaine gebied aangemerkt. Om te zorgen dat de paarden niet ziek worden zijn overal doorgangen gemaakt met desinfecterende matten. De toegang tot de stallen is beperkt tot ruiters, grooms, coaches, dierenartsen en eigenaren. Deze mogen elders in Brazilië geen paarden aanraken en moeten bij binnenkomst van de stallen schoenen en handen desinfecteren. Er wordt strikt gecontroleerd dat iedereen de regels naleeft door de bewaking en de FEI stewards.
De Spelen zijn inmiddels geopend met een spectaculaire openingsceremonie. De ruiters hebben de afgelopen dagen rustig aan de training van hun paarden weer opgepakt. Op naar de Vet check en daarna gaan de wedstrijden van start. We zijn er klaar voor!
Tot binnenkort,
Brenda Hoogelander
Team veterinair paralympisch dressuur NL