De afgelopen dagen zijn snel voorbij gegaan. In een notendop: 2 dagen eventing-dressuur, een extra calamiteiten oefening voor de dierenartsen, het arriveren van de springpaarden, de horse-inspection voor de dressuurpaarden, en natuurlijk ook het meest enerverende onderdeel: de Cross Country!

Voor het publiek en de pers is de gehele wedstrijd te volgen, maar wat gebeurt er achter de schermen? We volgden een aantal combinaties van begin tot eind, om een goed beeld te kunnen krijgen van zowel de voorbereidingen, als de na-zorg.

DSC_0657

Enkele uren voor de start, krijgen de paarden al lichte beweging. De een wordt aan de hand gestapt, de ander wordt gelongeerd of licht gereden. In de warming-up area wordt voor de cross losgereden/-gesprongen en wordt de laatste hand gelegd aan de bescherming van paard en ruiter. De coach geeft soms nog wat aanwijzingen en dan begeeft men zich naar de start. De teamdierenarts en de groom mogen mee naar de start- en finish area. De rest van het team begeeft zich naar een speciaal daarvoor ingerichte tent waar de deelnemers op meerdere televisieschermen te volgen zijn.

DSC_0689

DSC_0678

DSC_0681

Zodra de combinatie de laatste hindernis nadert, haast het team van grooms zich naar de ‘cooling area’ waar de paarden na de finish binnenkomen: een grote tent, uitgerust met ventilatoren, bakken met ijsblokjes en heel veel emmers met water.

DSC_0769

DSC_0767

DSC_0742

DSC_0730

Terwijl er al lopende wordt afgezadeld, worden ook de eerste natte sponzen al op het paard aangebracht. Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur omlaag te krijgen, maar ook het paard in beweging te houden.

DSC_0705

DSC_0701

Al lopende langs de ventilatoren begint de eerste fase van het afkoelen. Daarna komen de emmers met water er aan te pas. Meerdere emmers worden over de paarden uitgestort, waarna het water er met een zweetmes direct weer wordt afgehaald.

DSC_0738

DSC_0781

DSC_0731

Daarna wordt er natuurlijk opnieuw gelopen met het paard en dit wordt een aantal keer herhaald. Vervolgens worden de temperatuur en de hartslag opgenomen door de dierenarts, om daarna opnieuw te gaan koelen en stappen, en koelen en stappen. Ook de benen worden soms met ice-packs gekoeld.

DSC_0720

DSC_0749

DSC_0763

DSC_0766

Het coolingdown proces wordt heel serieus genomen en het neemt al gauw een half uur tot drie kwartier in beslag, voordat het paard terug mag naar stal om te eten, te drinken en te rusten.

Na enige tijd worden de paarden weer uit stal gehaald om onder toeziend oog van de teamdierenarts rustig te bewegen en indien nodig wordt er nog verder onderzoek verricht. De kliniek in Deodoro voorziet er niet alleen in om bloedtesten uit te voeren in het lab, maar biedt ook beeldvorming zoals röntgen en echografie (uitgevoerd door Erik) om eventueel opgelopen blessures uit te sluiten. Eenmaal weer terug op stal krijgen de paarden extra verzorging voordat ze de nacht in gaan. Wanneer ze veel vocht hebben verloren, kunnen ze dit toegediend krijgen. Er worden massagedekens, magneetveld- en laser apparatuur gebruikt en het wemelt van de fysiotherapeuten (waaronder Dewi) die masseren en rek- en strekoefeningen doen. Het moge duidelijk zijn: de paarden hebben een zware dag achter de rug, maar worden als atleten behandeld. Bij de 2e horse inpection op de volgende dag, wordt besloten of ze fysiek goed genoeg hersteld zijn om te kunnen deelnemen aan het laatste onderdeel: het springen. Wordt vervolgd!

Gr, Dewi & Erik

IMG_1552