We waren niet van plan om iedere dag een blog te schrijven, maar een eerste indruk wilden we jullie niet onthouden!

De dag begon goed op de kliniek van collega Carlos met een operatie en overige werkzaamheden.

IMG_1326

Daarna op weg naar het centrum van Rio en na wat strubbelingen op het accreditatiecentrum (Tip: mijd de bovenste verdieping van de totaal verkeerd aangelegde nieuwe parkeergarage hier) doorgereden naar Deodoro. We komen in een flinke file terecht, waar we volgens Carlos vanaf maandag geen last meer van zullen hebben, omdat we dan gebruik kunnen maken van een speciale rijstrook voor olympisch verkeer.

Ondanks dat we al eerder in Brazilië geweest zijn, hebben we onderweg weer de ogen uitgekeken. De regio rond Deodoro is vrij arm, wat vooral te zien is aan de staat van onderhoud van de huizen. Op weg naar het olympisch hippisch centrum komen we geregeld militairen tegen, die langs de weg staan opgesteld met tanks en wapens in de aanslag.

IMG_4575

Deodoro blijkt een militair dorp te zijn, dat door de overheid keurig wordt onderhouden. In tegenstelling tot de gebieden rondom de andere olympische stadions, is hier op Deodoro voor de toerist weinig te beleven. Er zijn geen hotels, restaurants, bars of winkels.  Plotseling arriveren we op de plaats van bestemming. Zijn we hier wel goed? Hoge hekken, met daarnaast militairen ter beveiliging en het uitzicht op grote witte tenten, maken de entree niet echt uitnodigend…

IMG_1331

Bij het betreden van het terrein werd duidelijk dat men nog bezig is met de laatste fase van de aanleg, wat verklaart dat alles nog wat onaangekleed oogt. Hoe dichter we bij het de kliniek en de stallen komen, hoe indrukwekkender alles wordt. De banen liggen er mooi bij!

IMG_1345

De paardenkliniek is een grote verassing. Een enorm gebouw met alles er op en er aan. Het schijnt dat hier in de afgelopen weken vreselijk veel werk verzet is. Gelukkig is nu alles af en kunnen wij onze werkzaamheden hier op een wel heel comfortabele manier uitvoeren.

IMG_1341 de onderzoeksruimte

IMG_1342 de behandelboxen in het kliniekgebouw

IMG_1340 de röntgenruimte, momenteel opslag

IMG_1352 extra behandelboxen buiten kliniekgebouw

En tot slot de operatiekamer, waar Carlos en zijn team verantwoordelijk voor zijn. Laten we hopen dat deze ruimte tijdens de spelen niet vaak gebruikt hoeft te worden!

IMG_1335

We ontmoeten een aantal van onze nieuwe collega’s en treffen ook bekenden van eerdere bezoeken aan Brazilie en van de WEG. Iedereen heeft er zin in en het belooft een leuke tijd te worden. Dierenartsen zullen vanavond laat naar het vliegveld vertrekken, waar de eerste paarden arriveren en ter plekke onderzocht worden, alvorens te mogen door reizen naar Deodoro. Veiligheid boven alles..

Natuurlijk waren we ook benieuwd naar het toekomstige onderkomen voor de Nederlandse paarden, dus namen we een kijkje in de stallen. Bij de ingang werden we verzocht de handen te ontsmetten en moesten we over een desinfecterende mat lopen. Goede zaak!

IMG_1349

Bovenstaand rijtje boxen is gereserveerd voor de Dutchies, vlak bij de uitgang en het voer en de zadelkamers direct bij de hand. De boxen zijn schoon en groot. Het ziet er prima uit en er worden grapjes gemaakt dat de paarden het beter krijgen dan de atleten in het olympisch dorp. In ieder geval verwachten wij dat we ons hier de komende maand best gaan vermaken.

Tot snel met een nieuw verslag,

Dewi en Erik

PS: voor de nieuwsgierigen naar de overige omstandigheden: het is 22 graden en bewolkt, als je van vlees houd (picanha = aanrader) is het eten in Brazilië fantastisch en 2 caipirinha bij het eten is… te veel voor iemand die het niet gewend is… Truste!