De eventingpaarden ondergingen vandaag de eerste ‘horse inspection’, in de volksmond ook wel ‘vet-check’, ’trot-up’, of ‘veterinaire keuring’ genoemd. Dit is altijd een spannende aangelegenheid, omdat de deelname aan het evenement hier van af kan hangen.

DSC_0367

De inspectie vond plaats in het hoofdstadion, waar een geasfalteerde baan langs de tribunes was aangelegd. Langs deze baan bevonden zich de technical officials (waar Erik ook toebehoort) en officials van de FEI. De paarden worden geinspecteerd door de ‘veterinary commission’ en de ‘groundjury’. Laatst genoemde is een comité dat bestaat uit de hoofdjuryleden van dit evenement.

DSC_0452

 

De verschillende teams werden één voor een toegelaten tot de arena, waar sommigen rustig bleven staan, anderen aan de hand bleven stappen en grooms nog een laatste lapje over het paard haalden. Per combinatie mocht men de monsterbaan betreden. Daar werd het paard vierkant geplaatst en geobserveerd door de jury. Vervolgens mocht men enkele passen wegstappen, om vervolgens van de jury af te draven in een rechte lijn en met gelijkmatig tempo.
Aan het einde van de baan werd een overgang gemaakt naar stap, waar het paard met de klok mee gedraaid werd en na enkele passen weer naar de jury toe draafde. Daarna kon men in stap de baan verlaten en werd direct omgeroepen of het paard ‘fit to compete’ bevonden was. Op 1 combinatie na, hoorde iedere deelnemer bij het verlaten van de baan ‘accepted’ en ‘aceito’.

DSC_0376

Wanneer de commissie twijfels heeft, moet de combinatie naar de ‘holding box’. Dit is niet een echte box of stal, maar een plek naast de baan, waar het paard onderzocht wordt door een dierenarts. Deze mag het paard enkel bekijken in stap en draf en de benen oppakken en aftasten. Ook mag er gebruik gemaakt worden van een visiteertang, om te testen of de zool van het paard gevoelig is. De dierenarts geeft zijn bevindingen door aan de commissie en deze beslist of het paard nogmaals mag worden getoond, of definitief geelimineerd wordt. Ook dit laatste paard werd bij de ‘re-inspection’ toegelaten tot het evenement en zo kon iedereen zich gelukkig gaan voorbereiden op het eerste eventing onderdeel dat morgen aanvangt: dressuur!

Terugkijkend naar de foto’s die Dewi gemaakt heeft, concluderen we dat het hele schouwspel had wel iets weg van een catwalk voor paard en ruiter: De paarden zagen er stuk voor stuk onberispelijk uit. Prachtige glimmend, compleet met patroontjes op de billen, strak getoiletteerd met keurige knotten en ingevlochten staarten. De meeste atleten presenteerden zich in hun nette tenue, waardoor het geheel een nog chiquere uitstraling kreeg. Sommige teams presenteerden zich uiterst sportief. Over smaak valt te twisten, maar het moge duidelijk zijn dat iedereen zijn best had gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Enkele uitschieters willen we hieronder graag met jullie delen.

DSC_0387

DSC_0390

DSC_0396

DSC_0399

DSC_0401

DSC_0406

DSC_0420

DSC_0438

DSC_0445

Met alle paarden fit door de keuring, besloten we een middagje vrij te nemen en even te genieten van ons appartement aan zee. Vanavond is de openingsceremonie waar we met een groepje dierenartsen van de kliniek naar zullen gaan kijken op een groot scherm op de legerbasis van Deodoro. Tot snel!

DSC_0492

Gr, Dewi en Erik